randwijck    25 jun. 2016 : 06:00
 Niets    Nieuws

Etalagebenen__00000005_.jpg

Etalagebenen in de basisverzekering.

Goed nieuws! De ministerraad heeft ingestemd met een voorstel van mister Schippers om fysiotherapie bij etalagebenen (Claudicatio Intermittens) in de basisverzekering op te nemen. Men moet tot op heden de eerste 20 behandelingen zelf betalen (of vanuit de aanvullende verzekering) en pas vanaf de 21e behandeling worden de behandelingen vergoed. 

Vanaf 2017 krijgt men 37 behandelingen verspreid over een jaar vergoed vanuit de basisverzekering. Voor mensen met zogenaamde etalagebenen in de 2e fase, pijn door vernauwde bloedvaten in de benen, komt fysiotherapie in het pakket. Het Zorginstituut Nederland (ZIN) concludeerde in maart dat oefentherapie onder begeleiding (voldoende) effectief is in die 2e fase en in de meeste gevallen de voorkeur heeft boven vaatchirurgie. 

Door de looptraining onder supervisie van een fysiotherapeut spreekt het lichaam meer kleine bloedvaatjes aan rondom het vernauwde bloedvat waardoor het zuurstoftekort en de klachten afnemen. Men loopt dan onder begeleiding van een fysiotherapeut meerdere keren per week om zo de pijnklachten op te zoeken en de loopafstand uit te breiden.

Bron: ClaudicotaioNet